måndag 23 november 2009

PTSD

Posttraumatisk stressyndrom, PTSD, kan drabba den som varit med om exempelvis misshandel, våldtäkt eller en olycka. Du kan ha upplevt krig, övergrepp eller andra allvarliga händelser. En behandling som visat god effekt vid posttraumatiskt stressyndrom är kognitiv beteendeterapi.
Posttraumatiskt stressyndrom, PTSD efter engelskans posttraumatic stress disorder, orsakas av ett överväldigande trauma (svår händelse) som inneburit livsfara eller en grav kränkning av en persons fysiska integritet.
Den utlösande händelsen kan vara rån, misshandel, sexuella övergrepp, olyckor, naturkatastrofer, upplevelser under intensivvård eller i samband med en svår förlossning, tortyr eller krigshändelser.
Traumat kan vara personligt, som vid misshandel i hemmet, eller opersonligt, som vid en olycka. Det centrala symtomet är att den traumatiska händelsen återupplevs, förknippat med skräck eller vrede. Återupplevandet kan utlösas av yttre sinnesintryck eller händelser som påminner om traumat.

Posttraumatiskt stressyndrom är ett komplext tillstånd som kräver en genomtänkt och konsekvent genomförd behandling. Personens sociala nätverk spelar en stor roll för möjligheten att kunna bearbeta ett trauma normalt.
En behandling som visat god effekt vid posttraumatiskt stressyndrom är kognitiv beteendeterapi (KBT). Behandlingen kan bestå i att dels återskapa de traumatiska minnena, dels besöka de platser och situationer som påminner om traumat. Genom att under kontrollerade förhållanden återuppleva det inträffade i minnet, under successivt längre tid, försvagas ångestreaktionen i takt med att tidsperioderna för exponering av det traumatiska minnet ökar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar